Javascript is currently disabled. This site requires Javascript to function correctly. Please enable Javascript in your browser!

Κατσαρίδες

Λίγα λόγια για τις κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες είνα φορείς σοβαρών ασθενειών όπως της σαλμονέλλας, της δυσεντερίας, της γαστρεντερίτιδας και άλλων παθήσεων του στομάχου. Επίσης αλλοιώνουν τα τρόφιμα και διαδίδουν τους παθογόνους οργανισμούς με τα περιττώματα και τις εκκρίσεις τους. Εκτός όμως από αυτά πολύ συχνά προκαλούν και αναπνευστικά προβλήματα αφού οι κατσαρίδες απορρίπτουν το δέρμα τους τακτικά, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Το δέρμα αυτό  μεταφέρεται μέσω του αέρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθματικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι αλλά και άνθρωποι με βρογχικές ασθένειες.

Τις κατσαρίδες τις συναντάμε παντού αφού προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες. Αν και η υγιεινή και η καθαριότητα είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες, η εμφάνιση κατσαρίδων σε ένα χώρο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την καθαριότητα όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και στα καθαρότερα σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους. Συχνότερα βρίσκονται σε αποχετεύσεις, φρεάτια, βόθρους, υπόγεια, κελάρια αλλά και στο εσωτερικό των κατοικιών στο οποίο εισέρχονται από τα ανοικτά παράθυρα (Americana periplaneta και Blatta orientalis) καθώς και σε κουζίνες, εστιατόρια, σούπερ μαρκετς, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές, μπάνια κ.α. (Blatella germanica).   

Οι κατσαρίδες θα φάνε σχεδόν οποιαδήποτε οργανική ουσία ανεξάρτητα από το πόσο ωφέλιμη είναι. Με την είσοδό τους στους χώρους, θα αναζητήσουν τα σκουπίδια, τα ξεσφράγιστα κιβώτια τροφίμων, τη ζάχαρη και τις λιπαρές ουσίες, ακόμα και κόλλα στις συνδέσεις βιβλίων ή χαρτοκιβωτίων. Τρώνε τα περιττώματα η μια της άλλης και τις νεκρές κατσαρίδες που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο, για να ταΐσουν τις νέες "νύμφες" και να αξιοποιήσουν όλες τις θρεπτικές ουσίες οργανικών τροφίμων. Εάν έχετε παρατηρήσει μικρά στίγματα, σαν κόκκους πιπεριού στα ντουλάπια της κουζίνας σας, είναι πιθανόν ένδειξη περιττωμάτων κατσαρίδων οι οποίες φωλιάζουν και διαβιούν στη γύρω περιοχή.

Πως Αντιμετωπίζονται

Η καταπολέμηση όλων των ειδών των κατσαρίδων, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια αντικείμενο μελέτης από πολλές εταιρίες παραγωγής εντομοκτόνων, αφού πέρα του ότι οι κατσαρίδες αποτελούν ένα αντιαισθητικό θέαμα, μπορεί να αποτελέσουν φορείς πολλών παθογόνων μικροοργανισμών (ιούς, μύκητες, βακτήρια), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση πολλών ασθενειών, από απλές τροφικές δηλητηριάσεις, γαστρορραγίες, αλλεργίες έως και αναπνευστικά προβλήματα μέχρι αλλεργικό άσθμα.

Έτσι σήμερα υπάρχουν κατσαριδοκτόνες μέθοδοι και σκευάσματα οικολογικά, φιλικά προς το περιβάλλον και απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα θερμόαιμα αλλά με επιλεκτική τοξικότητα για τις κατσαρίδες.

Με συνεχή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και εφαρμογή σύγχρονων προγραμμάτων δίνουμε λύσεις οικολογικές, οικονομικές και αποτελεσματικές για οποιοδήποτε πρόβλημα και σε οποιοδήποτε χώρο.

Εφαρμόζουμε υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης, και κυρίως καταπολεμούμε την κατσαρίδα με την εφαρμογή ειδικού κατσαριδοκτόνου gel, ιδιαίτερα αποτελεσματικού για την καταπολέμηση της ψιλής ξανθιάς κατσαρίδας των τροφίμων (Blattella Germanica), τοποθέτηση μη τοξικών παγίδων με ειδικά τροφοελκυστικά, εφαρμογές υπέρμικρου όγκου με κατάλληλους εκνεφωτήρες, εφαρμογές αερολύματος και ότι άλλο νέο και σύγχρονο υπάρχει στο χώρο της παρασιτοκτονίας (pest control).

Ποιά είναι τα σπουδαιότερα είδη

Blatella germanica – Γερμανική κατσαρίδα
Προσδιορισμός: Το σώμα μιας ενήλικης γερμανικής κατσαρίδας είναι περίπου 1 cm σε μήκος. Καφέ ή ανοικτό καφέ στο χρώμα, με δύο σκούρες λωρίδες στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Η γερμανική κατσαρίδα είναι το ευρύτερα μεταφερόμενο παρασιτικό έντομο στον κόσμο. Οι προσβολές εμφανίζονται και στα ψυχρότερα κλίματα, σε μεγάλες εγκαταστάσεις με κεντρική θέρμανση ή γύρω από μηχανήματα που παράγουν θερμότητα.

Στα θερμότερα κλίματα, βρίσκεται συνήθως στα σπίτια, διαμερίσματα, εστιατόρια, μονάδες επεξεργασίας τροφίμων, super market και αποθήκες εμπορευμάτων. Τα αυγά τους φθάνουν στα εμπορευματοκιβώτια τροφίμων, τα χαρτοκιβώτια, τα ψυγεία, μηχανήματα και συσκευές ή υλικά που έχουν μεταφερθεί στα κτήρια.

Οι γερμανικές κατσαρίδες βρίσκονται σε χώρους με ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι προσβολές τους εμφανίζονται συνήθως στο μπάνιο και στην κουζίνα. Συνηθίζουν να κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σίγουρα, ασφαλή καταφύγια, κοντά σε πηγές τροφίμων και υγρασίας, όπως, τις εσωτερικές κοιλότητες τοίχων, τις ρωγμές στα ντουλάπια της κουζίνας και του μπάνιου και κάτω ή μέσα σε ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θερμότητα.

Η γερμανική κατσαρίδα είναι το πιο παραγωγικό είδος μεταξύ όλων των κατσαρίδων.
Η θηλυκή γερμανική κατσαρίδα ζει έως και 6 μήνες. Φέρει ένα σάκο που περιέχει 30 έως 40 αυγά. Η ανάπτυξη από το αυγό στο ενήλικο μπορεί να προκύψει σε 45 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων απορρίπτει το δέρμα της 6 φορές. Η αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα καθ΄ όλο το έτος, αλλά ευνοείται ιδιαίτερα από το υγρό και θερμό περιβάλλον .


Periplaneta Americana – Aμερικάνικη κατσαρίδα
Το μήκος του σώματος του ενήλικου εντόμου μπορεί να φθάσει και τα 4 εκατ. και είναι καφέ χρώματος Κατά την διάρκεια της ημέρας προτιμά την παραμονή της σε χώρους όπως το ψευδοπάτωμα, τα υπόγεια των κτιρίων, τους υπονόμους, τα φρεάτια και άλλες θερμές, σκοτεινές και υγρές θέσεις. Αποφεύγει τις κρύες περιοχές αλλά θα αναπτυχθεί και υπαίθρια όταν η θερμοκρασία είναι επάνω από 27 ◦C. Στα κτίρια συναθροίζονται συχνά γύρω από το θερμούς υδροσωλήνες, τις μηχανές ψυγείων, τους λέβητες και άλλες συσκευές θέρμανσης. Η αμερικανική κατσαρίδα μπορεί να τραφεί με μια μεγάλη ποικιλία τροφών φυτικού και ζωικού υλικού. Η διάρκεια ζωής του θηλυκού εντόμου φτάνει μέχρι και 1,5 χρόνο. Η περίοδος επώασης των αυγών διαρκεί 6 έως 8 εβδομάδες.


Blatta orientalis – Ασιάτικη κατσαρίδα
Το σώμα του ενήλικου εντόμου είναι περίπου 2,5 cm σε μήκος. Έχει χρώμα σκούρο καφέ προς μαύρο. Απαντάται συχνότερα στα σκοτεινά υπόγεια ή τα κελάρια, στις αποχετεύσεις (φρεάτια, βόθρους), αλλά μπορεί επίσης να αναρριχηθεί από σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης στα ανώτερα πατώματα πολυώροφων κτιρίων. Οι ασιατικές κατσαρίδες προτιμούν ως τροφή τα αμυλούχα προϊόντα. Το θηλυκό ζει έως και 2 έτη και αποθέτει μέχρι 18 αυγοσάκους στη διάρκεια της ζωής του. Κάθε σάκος αυγών περιέχει 16 αυγά. Η περίοδος επώασης είναι 1 έως 2 μήνες και η περίοδος ανάπτυξης είναι 12 μήνες. Ο πληθυσμός επεκτείνεται γρήγορα σε ιδανικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερμών θερινών μηνών, με θερμοκρασίες επάνω από 27 ◦C.

Επικοινωνία

Έντυπο Προϊόντων

Κατεβάστε το έντυπο με τα προϊόντα σε μορφή PDF. Όλα τα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένα από το Υπουργείο Γεωργίας

Asset 2