Οι κατσαρίδες είνα φορείς σοβαρών ασθενειών όπως της σαλμονέλλας, της δυσεντερίας, της γαστρεντερίτιδας και άλλων παθήσεων του στομάχου. Επίσης αλλοιώνουν τα τρόφιμα και διαδίδουν τους παθογόνους οργανισμούς με τα περιττώματα και τις εκκρίσεις τους. Εκτός όμως από αυτά πολύ συχνά προκαλούν και αναπνευστικά προβλήματα αφού οι κατσαρίδες απορρίπτουν το δέρμα τους τακτικά, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Το δέρμα αυτό μεταφέρεται μέσω του αέρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθματικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι αλλά και άνθρωποι με βρογχικές ασθένειες.
Τις κατσαρίδες τις συναντάμε παντού αφού προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες. Αν και η υγιεινή και η καθαριότητα είναι σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες, η εμφάνιση κατσαρίδων σε ένα χώρο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την καθαριότητα όπως πολλοί πιστεύουν λανθασμένα. Μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και στα καθαρότερα σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους. Συχνότερα βρίσκονται σε αποχετεύσεις, φρεάτια, βόθρους, υπόγεια, κελάρια αλλά και στο εσωτερικό των κατοικιών στο οποίο εισέρχονται από τα ανοικτά παράθυρα (Americana periplaneta και Blatta orientalis) καθώς και σε κουζίνες, εστιατόρια, σούπερ μαρκετς, ηλεκτρολογικούς πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές, μπάνια κ.α. (Blatella germanica).
Οι κατσαρίδες θα φάνε σχεδόν οποιαδήποτε οργανική ουσία ανεξάρτητα από το πόσο ωφέλιμη είναι. Με την είσοδό τους στους χώρους, θα αναζητήσουν τα σκουπίδια, τα ξεσφράγιστα κιβώτια τροφίμων, τη ζάχαρη και τις λιπαρές ουσίες, ακόμα και κόλλα στις συνδέσεις βιβλίων ή χαρτοκιβωτίων. Τρώνε τα περιττώματα η μια της άλλης και τις νεκρές κατσαρίδες που μπορεί να υπάρχουν στον χώρο, για να ταΐσουν τις νέες "νύμφες" και να αξιοποιήσουν όλες τις θρεπτικές ουσίες οργανικών τροφίμων. Εάν έχετε παρατηρήσει μικρά στίγματα, σαν κόκκους πιπεριού στα ντουλάπια της κουζίνας σας, είναι πιθανόν ένδειξη περιττωμάτων κατσαρίδων οι οποίες φωλιάζουν και διαβιούν στη γύρω περιοχή.
Πως Αντιμετωπίζονται
Η καταπολέμηση όλων των ειδών των κατσαρίδων, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια αντικείμενο μελέτης από πολλές εταιρίες παραγωγής εντομοκτόνων, αφού πέρα του ότι οι κατσαρίδες αποτελούν ένα αντιαισθητικό θέαμα, μπορεί να αποτελέσουν φορείς πολλών παθογόνων μικροοργανισμών (ιούς, μύκητες, βακτήρια), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση πολλών ασθενειών, από απλές τροφικές δηλητηριάσεις, γαστρορραγίες, αλλεργίες έως και αναπνευστικά προβλήματα μέχρι αλλεργικό άσθμα.
Έτσι σήμερα υπάρχουν κατσαριδοκτόνες μέθοδοι και σκευάσματα οικολογικά, φιλικά προς το περιβάλλον και απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα θερμόαιμα αλλά με επιλεκτική τοξικότητα για τις κατσαρίδες.
Με συνεχή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και εφαρμογή σύγχρονων προγραμμάτων δίνουμε λύσεις οικολογικές, οικονομικές και αποτελεσματικές για οποιοδήποτε πρόβλημα και σε οποιοδήποτε χώρο.
Εφαρμόζουμε υπολειμματικούς ψεκασμούς με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης, και κυρίως καταπολεμούμε την κατσαρίδα με την εφαρμογή ειδικού κατσαριδοκτόνου gel, ιδιαίτερα αποτελεσματικού για την καταπολέμηση της ψιλής ξανθιάς κατσαρίδας των τροφίμων (Blattella Germanica), τοποθέτηση μη τοξικών παγίδων με ειδικά τροφοελκυστικά, εφαρμογές υπέρμικρου όγκου με κατάλληλους εκνεφωτήρες, εφαρμογές αερολύματος και ότι άλλο νέο και σύγχρονο υπάρχει στο χώρο της παρασιτοκτονίας (pest control).